MISTERI RM1

Posted: Tuesday, May 18, 2010 by Zack Husni in Labels:
6

Mamat mahu membeli sepasang kasut berharga RM97 tp dia tiada duit.. lalu mamat pon meminjam duit dr mak die sbyk RM50 dan RM50 dr ayah nyer.......jd skrg mamat ade duit sbyk RM100..
mamat pon pergi beli kasut yang dia idam kan...baki dr pembelian kasut tu RM3...
setelah balik...mamat memulangkan RM1 kepada mak dan Rm1 kpd ayah nyer...jd padanyer ada RM1.
Jadi sekarang hutang mamat terhadap emak dan ayah nyer RM49 sorng...
masalahnyer.....RM49+RM49=RM98....campur Rm1 kat die jadi RM99...mane lg RM1 ?????
argh!!!! pelik2..sape dpt selesaikan misteri ni.....!!!!!!!!!!!


JaNgan BiaRkan DirI anDa DiSelubungi DenGan MISTERI-

6 comments:

  1. nEo.. says:

    sesuatu yang di tolak,tidak perlu ditambahkan lagi :D

  1. cEro says:

    hm, dah byk kali dah bace soalan camni, tp smpai skang tak tau jawapan..
    aku try yek..

    memang baki hutang mamat kt mak abah dia rm49 sorang,
    tp ko takleh campur rm49x2 tu dgn baki rm1 kt tangan..
    sbb rm1 tu adalah baki di tangan mamat, bukan baki hutang mak abah dia..

    jd ko kena tambah rm49x2 = rm98 dgn rm2 sbb mamat bagi rm1 kt mak dia n rm1 kat abah dia..
    jd, rm98+2 = rm100 (hutang awal mamat..)
    kan??

  1. yeke....naper yg ditolak xperlu ditambah lg??cmner nk dpt jwpn...?????

    jap2...naper taley cmpur RM1 kat tgn mamat..padahal mmg tinggal RM1 slpas die bg RM1 kat stiap org(mak,ayah)...???? die kan pinjm RM100 jer
    klu die die byr Rm2..dh jd RM101 die pinjam..kan?????
    cero,klu ko ckp kne tmbah RM2....yg RM1 kat tgn mamat cmner plak???
    hehehheee

  1. Miss Yan says:

    sepatotnye mamat takleh amik balance RM1 tu..
    sebab tu tak dikira sebagai duit dia..
    duit tu tetap part of hutang dia kat mak ayah dia..

    senang cite lagi Rm1 tu dibahagikan kpd mak ayah dia sorang 50 sen..
    jadik dia pulangkan RM 1.50 kat mak ayah dia..
    so hutang mak ayah dia tinggal RM 48.50

    48.50 + 48.50 = RM 97 (bersamaan harga kasut)
    rm 3 balance dah dipulangkan semula kat mak ayah dia...

    hehe
    agaknye la..=p

  1. Eddy says:

    misteri matematik...cr sndri la..ko yg tnye pn tkde jwpnye...huhu

  1. Nice question.

    Bahagikan RM97 (RM48.5 dari duit Mak, RM48.5 dari duit Ayah)

    RM48.5 + RM48.5 = RM97

    RM50 - RM48.5 = RM1.5(RM3 kat tangan Mamat, duit yang tak digunakan)

    RM97 + RM2 = RM99 (RM1 dibayar semula pada Mak dan Ayah, Mamat ada RM1)

    RM99 + RM1 = RM100 (Campur RM1 kat tangan Mamat)


    RM1 tak hilang, cuma cara kira salah. Memandai je~